Med 8. septembrom in 8. oktobrom se odvija letošnji Nacionalni mesec skupnega branja, tokrat še bogatejši z dogodki in dejavnostmi, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture doma, v zamejstvu in po svetu.

K projektu Nacionalnega meseca skupnega branja je letos doslej pristopilo že 98 izvajalcev, napovedanih pa je kar 319 različnih dogodkov po Sloveniji.

Branje bodo spodbujali tudi v vrtcih in šolah. 17. septembra, na dan zlatih knjig, bodo v okviru Društva Bralna značka Slovenije – Zveza prijateljev in mladine Slovenije in drugih društev ter mladinskih organizacij  obeležili začetek bralne sezone v vrtcih, šolah, knjižnicah z bralnim maratonom.

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (JAK) s partnerji medtem tudi v šolskem letu 2023/2024 nadaljuje z nacionalnim projektom spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo. Letos se bo projekt pričel  8. oktobra 2023.

V letu 2023 se nadaljuje tudi nacionalni medresorski projekt #športajmo in berimo, v katerem znanimi športniki skozi pogovore sporočajo, kako s pomočjo branja lahko napredujejo tudi na športnem področju.

Pomemben vidik letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja je tudi projekt Medgeneracijsko branje, v okviru katerega se v šolah spodbuja skupno branje med učenci in učitelji, med učenci različnih vzgojno-izobraževalnih obdobij skupno branje vrtčevskih otrok z vzgojiteljicami in seveda medgeneracijsko branje v domačem okolju. Krepitev komunikacije med različnimi generacijami in skupno branje v domovih za starejše pa z različnimi aktivnostmi spodbuja tudi letošnja nova akcija Nacionalnega inštituta za javno zdravje Pokloni čas, polepšaj dan.

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja poteka tudi v luči pomembnih mejnikov knjižne kulture. Slovenija bo namreč oktobra častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu, aprila 2024 pa častna gostja bolonjskega knjižnega sejma otroške in mladinske literature.

Vsi projekti, dogodki in dejavnosti v okviru letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja so dostopni na spletni strani Nacionalni mesec skupnega branja 2023.

Vir in več informacij: MVI, 8. 9. 2023, in MK, 8. 9. 2023

(Skupno 60 obiskov, 1 današnjih obiskov)