Konec julija je Slovenija Unescovemu Centru za svetovno dediščino oddala poročilo o implementaciji konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine in o stanju spomeniških območij, ki so vpisani na Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine za obdobje od zadnjega poročila 2014.

Periodično poročanje Unescu (v angleščini) je eden od ključnih mehanizmov za spremljanje stanja ohranjenosti kulturne in naravne dediščine v okviru konvencije o svetovni dediščini, ki je s 195 državami pogodbenicami najbolj globalno uveljavljena kulturna konvencija in je lansko leto praznovala svojo 50-letnico. Države pogodbenice so približno vsakih osem let pozvane, da Unescu predložijo periodično poročilo o izvajanju konvencije na svojem ozemlju.

Na podlagi aktualnega periodičnega poročila bosta lahko Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za naravne vire in prostor v sodelovanju s pristojnimi strokovnimi službami bolje načrtovala in usmerjala politike in ukrepe za celovit pristop k ohranjanju in upravljanju kulturne in naravne dediščine.

Vir in več informacij: MK in Ministrstvo za naravne vire in prostor, 1. 8. 2023

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)