Konec novembra je za slovensko znanost že vrsto let praznično obarvan, saj obletnico rojstva barona Žige Zoisa, slovenskega razsvetljenca in mecena slovenske književnosti, obeležujemo tudi s podelitvijo najvišjih državnih nagrad in priznanj za izjemne dosežke na področju znanosti in raziskav. Odbor RS za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki mu predseduje dr. Janez Plavec, se je odločil, da za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti v letu 2018 podeli: dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo, eno Puhovo nagrado za življenjsko delo, tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, eno Puhovo nagrado za vrhunske dosežke, šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, eno Puhovo priznanje za uvajanje novih znanstvenih dosežkov v gospodarsko in družbeno prakso ter eno priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije.

Na nocojšnji slavnostni podelitvi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so bili tokrat zasluženo v ospredju letošnje nagrajenke in nagrajenci: dr. Boštjan Žekš, prejemnik Zoisove nagrade za življenjsko delo na področju teorijske fizike, dr. Milica Kacin Wohinz, prejemnica Zoisove nagrade za življenjsko delo na področju zgodovinopisja, dr. Franc Vodopivec, prejemnik Puhove nagrade za življenjsko delo na področju metalurgije, dr. Robert Dominko, prejemnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke na področju materialov za razvoj novih baterijskih konceptov, dr. Matjaž Perc, prejemnik Zoisove nagrade za vrhunske znanstvene dosežke na področju fizike kompleksnih sistemov, dr. Marko Noč, prejemnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke na področju intenzivne interne medicine, Marjan Pipenbaher, prejemnik Puhove nagrade za vrhunske dosežke na področju projektiranja mostov, dr. Tadej Rojac, prejemnik Zoisovega priznanja za pomembne dosežke na področju raziskav sinteze in karakterizacije visokotemperaturne piezoelektrične keramike na osnovi bizmutovega ferita, dr. Janez Košmrlj, prejemnik Zoisovega priznanja za inovativnost v razvoju novih trajnostnih katalitskih sistemov za sinteze zdravilnih učinkovin, dr. Nina Gunde Cimerman, prejemnica Zoisovega priznanja za pomembne dosežke na področju ekstremofilnih mikroorganizmov – gliv, dr. Andreja Kutnar, prejemnica Zoisovega priznanja za pomembne znanstvene dosežke na področju lesarstva, dr. Saša Prelovšek Komelj, prejemnica Zoisovega priznanja za pomembne dosežke na področju teoretične fizike osnovnih delcev, dr. Mojca Benčina, prejemnica Zoisovega priznanja za pomembne dosežke na področju imunologije in sintezne biologije, Leon Kralj, prejemnik Puhovega priznanja za pomembne dosežke na področju razvoja in implementacije krmilnika za klimatizacijo luksuznih križark, in dr. Bogdan Povh, prejemnik priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Kot je med drugim poudaril, je od znanstvenih iskanj in podvigov narodni razvoj in obstoj odvisen bistveno bolj, kot se tega običajno zavedamo. »Kot je slovenska znanost predpogoj obstoja in razvoja Slovenije, tako je svetovna znanost predpogoj obstoja in razvoja sodobnega človeštva,« je poudaril predsednik Borut Pahor. Glede na podpovprečen finančni vložek države so rezultati slovenske znanstvene skupnosti zavidljivo nadpovprečni. Treba jih je primerno nagraditi, jih spodbujati in jim dati ustrezno veljavo. »Od vašega poguma in vztrajnosti, razmišljanja izven ustaljenih okvirjev, ustvarjanja novega vedenja, tehnološkega ali družbenega, je nenadomestljivo odvisna naša razvojna moč. Zato jo je potrebno na vse mogoče načine, denarno in vrednostno, vzpodbujati in vzgajati – od otroških let naprej.« Predsednik Borut Pahor je nagrajenkam in nagrajencem čestital in izrazil občudovanje njihovih znanstvenih dosežkov s katerimi ustvarjajo mozaik slovenske in svetovne znanosti.

Obrazložitve Odbora RS za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti si lahko preberete tukaj.

Vir: MIZŠ, 27. 11. 2018

 

(Skupno 167 obiskov, 1 današnjih obiskov)