Preventivno akcijo policije podpirata Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Zavod za šolstvo RS. Z akcijo želijo otroke na prijazen način opozoriti na problematiko nasilja med vrstniki, jih spodbuditi k prijateljskim odnosom, pa tudi ozavestiti, naj v primeru nasilja poiščejo pomoč.

O problematiki pa ozaveščajo, poleg vodenih pogovorov o nasilju med vrstniki in s predstavitvami akcije, tudi s pomočjo preventivnih plakatov in knjižnih kazalnikov, kjer so informacije o oblikah medvrstniškega nasilja in napotki, kam naj se otroci in mladostniki obrnejo po pomoč, če postanejo žrtve tovrstnih dejanj. Plakate bo policija v naslednjih dneh razdelila vsem osnovnim šolam v Sloveniji, vsi učenci od 5. do 9. razreda pa bodo prejeli tudi knjižne kazalke, ki jih bodo spremljale celo šolsko leto pri učenju in branju knjig. Na njih je QR koda in s klikom na kodo lahko pridejo do spletnih strani, kjer je teh vsebin še več in so uporabne tako za otroke kot tudi za starše in učitelje. Tako lahko vsakomur v kritičnih trenutkih te informacije pridejo prav.

Ukrepi za prepoznavanje in preprečevanje nasilja v šolskem prostoru so predstavljeni tudi na spletnih straneh Prepoznavanje in preprečevanje nasilja v šolah | GOV.SI.

Vir in več informacij: MVI, 22. 9. 2023

(Skupno 71 obiskov, 1 današnjih obiskov)