Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se je na Japonskem udeležil 20. Foruma o znanosti in tehnologiji v družbi (angleško Science and Technology in Society forum – STS forum). Gre za eno največjih tovrstnih srečanj na svetu, ki se ukvarja z aktualnimi vprašanji glede razvoja znanosti in tehnologije.

Slovenija je v sodelovanju z japonsko agencijo za napredne energetske in industrijske tehnologije (angleško New Energy and Industrial Technology Development Organization – NEDO) lani uspešno zaključila istoimenski projekt NEDO. Gre za triletni projekt pametnih omrežij, ki se uvršča med največje demonstracijske in najbolj inovativne energetske projekte na svetu. Med državama se zdaj obeta drugo strateško sodelovanje izjemnega pomena, tokrat na področju vodikovih tehnologij.

Med dvostranskimi srečanji ministra dr. Papiča je izpostavljeno še srečanje s predsednikom Univerze v Kjotu prof. Nagahirom Minato. Pogovor je tekel o širitvi sodelovanja med japonskimi in slovenskimi univerzami. S predsednikom Univerze v Fukui Takanorijem Uedo, ki se prav tako uvršča med najboljše japonske in svetovne univerze, pa sta se pogovarjala o dobrem sodelovanju z Univerzo v Ljubljani na področju robotike ter priložnostih za skupne raziskave na področju umetne inteligence in informacijskih tehnologij.

Vir in več infomacij: MVZI, 3. 10. 2023

 

(Skupno 73 obiskov, 1 današnjih obiskov)