Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) so v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) organizirali Slovenske vesoljske dneve: »Priložnosti vesoljskih raziskav – ESA in Obzorje Evropa«, ki so potekali od 10. do 12. 10. 2023. Cilj je vključitev novih raziskovalcev in podjetij v področje vesoljskega sektorja ter predstavitev kariernih priložnosti, ki jih to področje ponuja mladim.

Na dogodku, ki ga je v torek gostil Kemijski institut, so predstavniki Evropske komisije in Evropske vesoljske agencije (ESA) predstavili vlogo znanosti in raziskav na področju vesolja, potenciale vesoljske tehnologije ter priložnosti sodelovanja za podjetja, raziskovalno-razvojne institucije in fakultete – za profesorje in študente.

Vodja Slovenske vesoljske pisarne, Tanja Permozer, je predstavila predlog Slovenske vesoljske strategije, ki bo predvidoma sprejeta do konca leta 2023.

Slovenija kot pridružena članica Ese trenutno sodeluje v naslednjih programih: Opazovanje Zemlje, Program splošnih tehnologij, Program človeških in robotskih raziskav, v tako imenovanem znanstvenem programu Prodex (francosko: PROgramme de Développement d’Expériences scientifiques – Prodex), Digitalni dvojček Zemlje (v okviru programa Opazovanje Zemlje), Vlaganje v industrijske inovacije (InCubed v okviru programa Opazovanje Zemlje) ter Vesoljske rešitve in poslovne aplikacije (v okviru programa Napredni raziskovalni in telekomunikacijski sistemi).  Slovenija kot članica EU, pa lahko seveda sodeluje pri vseh razpisih in aktivnostih, ki jih na področju vesolja oblikuje Evropska komisija. EU vesoljski program zajema pomembne vesoljske programe Galileo, Copernicus, Govsatcom, v pripravi pa je nov program varnih povezav IRIS2 . Razvoj za vse programe se izvaja večinoma skozi razpise v okviru Obzorja Evropa.

Izkušnje delovanja v vesoljskem sektorju so predstavili predstavniki uveljavljenih podjetij in inštitucij na področju vesolja.

Del dogodka je bil namenjen predstavitvi kariernih priložnosti mladim v okviru Ese in EU.

Vesoljski dnevi 11. in 12. oktobra 2023 so se nadaljevali s podrobnejšo predstavitvijo programa Človeške in robotske raziskave (angleško Human and Robotic Exploration – HRE). Gre za enega izmed najbolj ambicioznih programov Ese, v katerega je vključena tudi Slovenija.

Predstavitev je bila osredotočena na nove usmeritve in projekte HRE (angleško Inspirator, Argonaut, Moonlight in druge), program SciSpacE (angleško Science in the Space Environment) ter programe za male in nove države (male misije, zemeljski demonstrator za avtonomni rover).

Zaradi novih programov, ki so bili potrjeni na Ministrski konferenci ESA 2022, program ponuja številne priložnosti za vključitev slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij že od samega začetka njihovega izvajanja.

Predstavitve z dogodka:

  1. Ivan Skubic_Slovenias cooperation with HE Space (v angleščini)
  2. Tanja Permozer_Slovenia’s cooperation with ESA and EU, Slovenian space strategy (v angleščini)
  3. Sebastien Vincent-Bonnieu_ESA’s HRE SciSpacE research opportunities (v angleščini)
  4. Isabelle Maës_Space research opportunities Under the Horizon Europe programme (v angleščini)
  5. Isabelle Maës_The EU Space Programme_for organisations (v angleščini)
  6. Isabelle Maës_The EU Space Programme_for students and academia (v angleščini)
  7. Janez Rihtaršič_Domel – Opportunities for Space Research (v angleščini)
  8. Aljaž Osterman_LE-TEHNIKA – Opportunities for Space Research (v angleščini)
  9. Rok Capuder_Institute 404 (v angleščini)
  10. Janko Slavič_Experience of cooperation with ESA (v angleščini)
  11. Andrew Kane_The European Space Agency, Launching careers in space (v angleščini)
  12. Simon Malej_Secondment at ESA/ESTEC (v angleščini)

Vir in več informacij: MGTŠ, MVZI, 11. 10. 2023 in Direktorat za znanost in inovacije, 12. 10. 2023

(Skupno 59 obiskov, 1 današnjih obiskov)