Člani in članice Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora so na 10. seji Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora premierju dr. Robertu Golobu predstavili in predali 57 sprejetih sistemskih priporočil za posamezna področja, ki so posebej pomembna za preprečevanje sovražnega govora. Poleg splošnih priporočil vladi so pripravili priporočila za sklope vzgoje, izobraževanje in mladine, preventive, kaznovalno-pravnega odziva, medijev in spleta.

Nika Kovač je predstavila priporočila na področju šolstva. Kot glavno je izpostavila urgentno točko, kamor se lahko ravnatelji obrnejo v primerih sovražnega govora in nasilja na samih šolah, prav tako priporočajo krepitev šolskih svetovalnih delavcev na šolah. Nasilje na družbenih omrežjih naj se obravnava tudi v šolskem prostoru, priporočajo.

Premieru dr. Golobu je najbolj všeč dejstvo, da so pri pripravi priporočil sodelovala tudi resorna ministrstva, kar po njegovih besedah pomeni, da je pot do njihove uveljavitve odprta. Spremembe sistemske zakonodaje in spremembo delovanja državne uprave pričakuje v naslednjih mesecih.

Strateški svet se je tudi dogovoril, da bo delo nadaljeval. Po besedah predsednice Nike Kovač se bo sestal predvidoma čez leto dni in revidiral stanje v družbi.

Med kratkoročnimi načrtovanimi aktivnostmi je tudi izvedba okrogle mize z relevantnimi sogovorniki s področja, kateri boste lahko prisluhnili na letošnji konferenci Mreža znanja 2023 in nato na spletnih straneh ARNES Video.

Vir in več informacij: SIO, 20. 7. 2023, in Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, 21. 7. 2023

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)