Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru. Letos obeleževanje poteka v petek, 17. novembra. Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko (ali drugo sveže oz. suho sadje brez dodanega sladkorja).

Njegov glavni cilj je podpreti slovenske pridelovalce hrane ter spodbuditi samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi, da se na ta dan otrokom in mladostnikom z raznolikimi vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi še posebej predstavi pomen zdravih prehranjevalnih navad, zdravega načina življenja, trajnostnega prehranjevanja, zmanjšanja odpadne hrane, kulture prehranjevanja, pomena hrane iz naše bližine – lokalne hrane ter značilne tradicionalne jedi.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda si je na dan slovenske hrane, ki v mnogih šolah vsako leto poteka v znamenju tradicionalnega slovenskega zajtrka, ogledal izvajanje projekta na izolski Osnovni šoli Vojke Šmuc.

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« še posebej izpostavlja kruh, ki ima poleg prehrambnega vidika tudi močan kulturni in vzgojni simbol. Letos ob tem obeležujemo tudi mednarodno leto prosa, zato temu žitu velja večja pozornost. Vrtcem in šolam je bila posredovana pobuda, da zajtrk obogatijo s slovensko kulturno dediščino. Mnogo literarnih in likovnih zvrsti namreč prikazuje in opisuje kruh kot vrednoto človeštva, do katere je potrebno gojiti spoštljiv odnos.

Letošnji plakat za Tradicionalni slovenski zajtrk krasi ilustracija naše priznane ilustratorke Ančke Gošnik Godec iz pravljice Bogata in uboga sestra. Pravljica in ilustracija sta objavljeni v knjigi Babica pripoveduje.

Na Televiziji Slovenije pa so letos v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravili posebno oddajo: RIBIČ PEPE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Oddaja je že dostopna na spletni platformi RTV SLO ŽIV ŽAVhttps://ziv-zav.rtvslo.si/ribic-pepe.

Vir in več informacij: SIO, 16. 11. 2023, SIO, 16. 11. 2023, SURS, 13. 11. 2023, in MVI, 17. 11. 2023

V novici SURS z dne 13. 11. 2023 pa preberite:

  • Kruh
  • Maslo
  • Med
  • Mleko
  • Jabolka
  • Šole in šolarji
(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)