Svetovni dan duševnega zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 10. oktobra, poudarja pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje in zdravljenje duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev. V letu, ki ga je Vlada RS razglasila za slovensko leto duševnega zdravja, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) za vse devetošolke in devetošolce v šolskem letu 2023/24 v okviru programa za duševno zdravje mladih ponatisnili priročnik Kaj lahko naredim, da mi bo lažje. Priročnik je hibrid med klasično knjigo in spletiščem #Tosemjaz, obogaten s QR kodami, ki mladega bralca vodijo do koristnih spletnih rubrik  in zvočnih posnetkov – vodenih izkustvenih vaj za samopomoč. Mladostnike opogumlja in jim približa univerzalne veščine za lažji vsakdan.

NIJZ v vlogi upravljavca izvajanja Programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja, pripravlja nov akcijski načrt, ki vključuje ukrepe, s katerimi bomo naslavljali izzive s področja duševnega zdravja v Sloveniji in ki bodo temeljili na povezovanju in sodelovanju različnih deležnikov/partnerjev/institucij na področju duševnega zdravja.

Video predstavitev priročnika Kaj lahko naredim, da mi bo lažje.

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja UNICEF Slovenija v okviru kampanje “Kako se počutiš?” izpostavlja, kaj o ohranjanju duševnega zdravja in iskanju pomoči v stiski menijo UNICEF-ovi Junior ambasadorji in ambasadorji mladih, ki so za svoje vrstnike pripravili nekaj idej.

Kontakti, na katere se lahko otroci in mladi obrnejo, ko potrebujejo pogovor in pomoč so zbrani tukaj. Otrokom in mladim v stiski so v pomoč lahko tudi prostovoljci v UNICEF-ovih varnih točkah v 120 krajih po Sloveniji. Najbližjo Varno točko lahko najdemo na zemljevidu na www.varnetocke.si.

Na spletni strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji pa so na predvečer svetovnega dneva o duševnem zdravju povzeli raziskavo Eurobarometera o duševnem zdravju.

Vir in več informacij: NIJZ, 9. 10. 2023, NIJZ, 11. 9. 2023, UNICEF Slovenija, 10. 10. 2023, in Predstavniđtvo EK v Sloveniji, 9. 10. 2023

(Skupno 37 obiskov, 1 današnjih obiskov)