Na predlog Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je 10. november postal vsakoletni praznik posvečen znanosti, z namenom poudariti vlogo znanosti pri zagotavljanju in vzdrževanju miru in razvoja. Osrednja tema letošnjega dne je bila »Gradimo zaupanje v znanost«.

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj poudarja pomembno vlogo znanosti v družbi in potrebo po vključevanju širše javnosti v razprave o znanstvenih vprašanjih. Prav tako poudarja pomen znanosti v vsakdanjem življenju in ozaveščenosti javnosti o vlogi znanosti za miroljubno in trajnostno družbo.

Da se Unescovi programi in dejavnosti na področju znanosti izvajajo tudi v Sloveniji, skrbi predvsem Slovenska nacionalna komisija za UNESCO s svojimi članicami. Tako imamo v Sloveniji kar 4 Unescove katedre, ki spodbujajo meduniverzitetno sodelovanje izven meja.

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj je 10. novembra obeležila tudi slovenska Mreža Unescu pridruženih šol (ASPnet) z že tradicionalnim projektom Veselje do znanosti.

UNESCO bo v času 42. zasedanja Generalne konference, ki poteka v Parizu, v ponedeljek, 13. 11. 2023, organiziral dva dogodka, ki bosta obeležila svetovni dan znanosti. Okroglo mizo na visokem nivoju na temo graditve zaupanja v znanost (v angleščini)  in osrednjo slovesnost ob podelitvi nagrade Kalinga za popularizacijo znanosti (v angleščini).

Vir in več informacij: MVZI, 10. 11. 2023

(Skupno 73 obiskov, 1 današnjih obiskov)