Letošnje obeleževanje svetovnega dneva učiteljev poteka ob osrednjem geslu »Za okrevanje izobraževanja – ključni so učiteljice in učitelji!«, ki je bilo izbrano z namenom, da ne bi spregledali vloge, ki jo imajo vzgojitelji in učitelji v času zahtevne krize covida–19. Ta je namreč posegla v številne vidike vzgojno-izobraževalnega polja. Od izbruha pandemije nove koronavirusne bolezni tako minevata že skoraj dve leti, izobraževalni sistemi širom sveta pa na dnevni ravni občutijo raznovrstne posledice navzočnosti covida-19. Po podatkih Unesca so v skoraj 60 državah šole še danes v celoti ali delno zaprte, kar seveda pomembno vpliva na vzgojno-izobraževalni proces.

A ne glede na to, ali se učenci učijo v živo v razredu ali se izobražujejo na daljavo, so v središču tega procesa vedno učiteljice in učitelji. Pandemija je na eni strani osvetlila nenadomestljivo vrednost učiteljskega poklica v družbi, a hkrati izpostavila tudi zahtevne pogoje, v katerih delajo zaposlenih v vrtcih in šolah. Učitelji so bili in ostajajo v ospredju zagotavljanja kontinuitete učenja in socialno-čustvene podpore svojim učencem, zlasti najranljivejšim. Praktično nemudoma so se morali prilagoditi novemu konceptu poučevanja na daljavo, se izpopolniti v delu z novimi digitalnimi orodji, pri čemer jim pogosto ni bilo na voljo ustrezno usposabljanje, niti zagotovljena zadostna podpora. Po vrnitvi v šolo se pri delu z učenci spoprijemajo z njihovimi učnimi primanjkljaji in drugimi negativnimi posledicami, ki so pospremile njihovo pogosto dolgo odsotnost iz šolskih klopi. Dodatno so obremenjeni tudi s skrbjo za zdravo in varno učno okolje.

Ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev so tako še izraziteje v ospredju predanost poklicu, pogum ter sposobnost prilagajanja in iskanja rešitev za soočanje z zelo zahtevnimi in negotovimi razmerami. Izobraževalci so v središču prizadevanj za oživitev vzgoje in izobraževanja ter zagotavljanje vključujočega, pravičnega in kakovostnega izobraževanja za vsakega učenca in v vseh okoliščinah.

Vir in več informacij: SVIZ, 5. 10. 2021

(Skupno 67 obiskov, 1 današnjih obiskov)