Iztekle so se šolske počitnice in pred nami je novo šolsko leto. Nekaterim otrokom lahko sprememba rutine, interakcija z vrstniki, učenje in preverjanje znanja predstavljajo velik izziv, celo stisko, in posledično vplivajo na njihovo duševno zdravje.

Prvi korak do reševanja stiske v preventivni fazi, je lahko že zelo preprost: to naj bo pogovor, ki se začne z iskrenim vprašanjem, “kako se počutiš?”.

Iz UNICEF-a Slovenija ob začetku novega šolskega leta otroke in mlade pozivajo, da se v primeru kakršne koli stiske vedno obrnejo na odraslo osebo, ki ji zaupajo. Vedno so tu na voljo tudi šola in druge institucije ter številne nevladne organizacije.

Prav tako je otrokom in mladim za pogovor in razreševanje kakršne koli stiske ali težave na voljo 1094 UNICEF-ovih varnih točk, ki delujejo v 120 krajih po Sloveniji. Gre za varne, javno dostopne prostore, kot so policijske postaje, mladinski centri, trgovine, knjižnice, lekarne in podobno, kot mobilne javne točke pa delujejo avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa in mestni avtobusi v Novi Gorici.

Zemljevid UNICEF-ovih varnih točk in najbližjo Varno točko je mogoče najti na www.varnetocke.si, prepoznamo pa jih po posebni modro-beli nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu.

Vir in več informacij: Unicef Slovenija, 31. 8. 2023

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)