Študija regionalnega urada UNICEF-a za Evropo in Srednjo Azijo o revščini otrok, “Vpliv vojne v Ukrajini in posledične gospodarske recesije na revščino otrok v vzhodni Evropi in srednji Aziji”, zajema podatke iz 22 držav, ki kažejo, da največje breme gospodarske krize, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, nosijo ravno otroci. Ti predstavljajo 25 odstotkov prebivalstva v regiji in skoraj 40 odstotkov od dodatnih 10,4 milijona ljudi, ki se na tem območju letos soočajo z revščino.

Učinki tako strmega porasta revščine otrok bi lahko daleč presegli neposredno finančno stisko, s katero se soočajo družine. Samo letos bi lahko dodatnih 4.500 otrok umrlo pred svojim prvim rojstnim dnevom, 117.000 otrok bi lahko opustilo šolanje.

UNICEF poziva k nadaljnji in razširjeni podpori za krepitev sistemov socialne zaščite v državah z visokimi in srednjimi dohodki po vsej vzhodni Evropi in srednji Aziji. Poziva tudi, da države dajo prednost financiranju programov socialne zaščite, vključno s programi denarne pomoči za ranljive otroke in družine.

Lani je v Sloveniji pod pragom revščine živelo 10,2 odstotka oz. 40.000 otrok. V primerjavi s preteklim obdobjem je opazen majhen upad deleža otrok pod pragom revščine, kar kaže na pomemben trend.

Vir in več informacij: UNICEF Slovenija, 17. 10. 2022

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)