Na spletnem podportalu E-demokracija je v rubriki Ministrstva za kulturo z dne 29. 6. 2023 objavljen predlog predpisa Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine.

Komentar lahko oddate do 30. 7. 2023.

Osnovno vodilo je bila zaščita slovenščine ter njenega uporabnika ali uporabnice, ki jima je treba omogočiti dostop do sodobne informacijske družbe. Predlog novele Zakona o javni rabi slovenščine zato vsebuje definicijo javne rabe slovenščine in jasno opredeljuje pristojnost inšpektoratov za nadzor nad določbami posameznih členov. Zakon je dopolnjen z določbami (členi), ki širijo varovanje jezika tudi v digitalno okolje ter zajemajo obstoječe in prihodnje uporabniške vmesnike, prek katerih uporabniki komunicirajo z elektronskimi napravami, grafične, glasovne in otipne. Predlog novele so uskladili tudi z evropskimi uredbami in direktivami, ki urejajo področje jezikovne raznolikosti v Evropski uniji.

S posodobljenim ZJRS tako predstavljajo pravni okvir, ki ni pomemben samo za Slovenijo, saj se za učinkovitejše varovanje maternega jezika v digitalnem okolju zavzemajo tudi nekatere druge države Evropske unije, ki so jih globalni ponudniki tehnoloških izdelkov in storitev doslej spregledali ter so – kot kažejo izkušnje – najbolj občutljivi prav za spremembe zakonodaje.

Vir in več informacij: MK, 29. 6. 2023

(Skupno 44 obiskov, 1 današnjih obiskov)