Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so organizirali javni posvet na temo ustanovitve Nacionalnega centra za umetno inteligenco (UI). Dogodek je potekal 16. 10. 2023. Z dogodkom so želeli spodbuditi razpravo o znanstvenoraziskovalnem delu na tem področju, o pospeševanju inoviranja ter uporabe tehnologij UI v različnih sferah družbe in o izhodiščih za ustanovitev in delovanje Nacionalnega centra za umetno inteligenco.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je v uvodnem nagovoru javnega posveta izpostavila pomembnost tovrstnih posvetov, za čim boljšo implementacijo Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence v Republiki Sloveniji do leta 2025 (NpUI), ki smo ga v Sloveniji sprejeli leta 2021.

Po uvodnem nagovoru ministrice je sledil še nagovor ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Igorja Papiča, ki je idejo o Nacionalnem centru za umetno inteligenco pozdravil kot: »začetek dobre zgodbe, ki jo bomo tudi izpeljali«. Za tem se je začela razprava panelistov.

Panelisti so se strinjali, da ima Slovenija velik problem s pomanjkanjem kadrov, dr. Vida Groznik je izpostavila predvsem skrb za pomanjkanje kadrov s področja umetne inteligence v akademski sferi. V Nacionalnem centru za umetno inteligenco so panelisti prepoznali tudi možnost za rešitev ali vsaj ublažitev tega problema.

Vir in več informacij: MDP, 16. 10. 2023

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)