21. 9. 2022 ob 14h bo Odbor Državnega zbora za gospodarstvo odločal o noveli Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), s katero se v naš pravni sistem implementira tudi Direktiva EU o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Po doslej veljavni zakonodaji so učitelji pri neposrednem pouku za namene ponazoritve pri poučevanju lahko uporabljali objavljena avtorska dela, tudi vire iz spleta. To je pomenilo, da je učitelj pri pouku v učilnici lahko prikazal posnetek, fotografijo, besedilo, ki je na voljo na internetu. Za takšno ponazoritev pri poučevanju šolam ni bilo potrebno plačati nadomestil, saj je bila takšna uporaba avtorskih del brezplačna.

Predlagana novela vpeljuje novo ureditev za pouk na daljavo in za uporabo avtorskih del za namene ponazoritve pri pouku predvideva plačilo, obenem pa spreminja že prej obstoječo izjemo iz 49. člena ZASP, tako da po novem ne bo mogoče brezplačno uporabljati avtorskih del za ponazoritev niti pri neposrednem pouku.

Novela ZASP poleg novega režima uporabe avtorskih del za namene poučevanja uvaja tudi novo izjemo za znanstveno raziskovanje, ureja besedilno in podatkovno rudarjenje, odgovornost ponudnikov storitev deljenja vsebin na spletu in ureja delo ustanov za varstvo kulturne dediščine v času digitalnih tehnologij.

Predlog ZASP na novo ureja podatkovno rudarjenje, pri čemer v trenutni obliki ne dopušča možnosti rudarjenja po prostem spletu, čeprav je tovrstna ureditev predvidena v implementirani direktivi.

Predlog uvaja tudi nove režime neodpovedljivih pravic in nedopustno oža izjemo za znanstveno raziskovanje, ki je bila na pobudo strokovne javnosti bistveno bolje urejena v predlogu ZASP v februarju 2022.

Besedilo predloga, ki naj bi bil sprejet po hitrem postopku brez javne obravnave v Državnem zboru, a mu nasprotujejo KOsRIS, SVIZ, Visokošolskega sindikata Slovenije in jih podpirajo še drugi, predlog sprememb.

Vir in več informacij: Visokošolski sindikat Slovenije, 14. 9. 2022, Arnes, 17. 9. 2022, in SIO, 19. 9. 2022

 

(Skupno 64 obiskov, 1 današnjih obiskov)